Autismikirjon piirteet ja laihuushäiriö

Laihuushäiriö ja autismikirjo ovat monilta piirteitään hyvin samanlaisia. Laihuushäiriöön liittyvät neuropsykologiset piirteet ovat keskeisiä myös autismikirjossa. Laihuushäiriöllä ja autismikirjolla on myös yhteinen perinnöllinen tausta.

Kuva: Pexels

Autismikirjon ydinpiirteet ja laihuushäiriö

Sosiaalisen vuorovaikutuksen vaikeudet: Autismikirjon keskeiset haasteet liittyvät erilaisiin sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin haasteisiin. Tyypillisiä ovat vaikeudet muodostaa ja ylläpitää ihmissuhteita, vaikeus tunnistaa tunnetiloja eleistä ja ilmeistä sekä vaikeus ymmärtää muiden ihmisten tunteita, ajatuksia ja kokemuksia (mielen teoria). Myös laihuushäiriötä sairastavilla ja siitä parantuneilla on havaittu puutteita tunteiden tunnistamisessa kasvonilmeistä, eleistä ja äänensävyistä sekä mielen teoriassa. Lisäksi laihuushäiriötä sairastavat ovat jo ennen sairastumista viettäneet enemmän aikaa yksin, heillä on ollut vähemmän ystäviä sekä enemmän sosiaalista ahdistuneisuutta kuin terveillä verrokeilla.

Jäykkä ja kaavamainen käyttäytyminen: Autismikirjon henkilöillä rutiinien tarve ilmenee yleensä kaavamaisena ja joustamattomana käyttäytymisenä, esimerkiksi niin, että henkilö tekee asiat aina tarkalleen samalla tavalla päivästä toiseen. Tavallista on myös muutoksista ahdistuminen ja vaikeus muuttaa omia rutiineja. Tyypillistä on myös erityiskiinnostus jotain kapea-alaista aihepiiriä kohtaan, johon henkilö syventyy todella voimakkaasti. Laihuushäiriössä rutiinit liittyvät yleensä ruokaan: voi olla, että sairastunut haluaa syödä minuutilleen tiettyyn aikaan, tietynlaisilta lautasilta ja tiettyä samaa ruokaa. Usein myös muu elämä on hyvin aikataulutettua ja tarkkojen sääntöjen mukaan elettyä, ja muutoksien tekeminen omiin toimintatapoihin voi olla hyvin hankalaa. Laihuushäiriötä sairastavalle on tavallista myös voimakas kiinnostus ruokaa ja syömistä kohtaan, mikä voidaan myös nähdä erityiskiinnostuksen kohteena.

Autismikirjon piirteiden merkitys laihuushäiriössä

Autismikirjon piirteet laihuushäiriötä sairastavilla on yhdistetty sairauden huonompaan ennusteeseen. Niillä laihuushäiriötä sairastavilla, joilla on paljon autismikirjon piirteitä, sairaus pitkittyy todennäköisemmin, kuin niillä laihuushäiriötä sairastavilla, joilla on vain vähän autismikirjon piirteitä.

Laihuushäiriötä sairastavilla on havaittu olevan myös huomattavan paljon diagnosoimattomia autismikirjon häiriötä. Kun tutkimustarkoituksessa on tehty autismikirjon diagnostiset tutkimukset laihuushäiriötä sairastaville, on havaittu, että jopa 10 – 30 % laihuushäiriötä sairastavista täyttää autismikirjon diagnostiset kriteerit. Autismikirjo on siis todennäköisesti alidiagnosoitu laihuushäiriötä sairastavilla.

Olisikin tärkeää, että erityisesti pitkäkestoista laihuushäiriötä sairastavilla henkilöillä huomioitaisiin diagnosoimattoman autismikirjon häiriön mahdollisuus. On mahdollista, että niillä laihuushäiriötä sairastavilla, joilla on myös autismikirjon häiriö tai voimakkaat autismikirjon piirteet, syömisen haasteet liittyvät ensisijaisesti käyttäytymisen jäykkyyteen, rutiinien- ja rituaalien tarpeeseen ja numeroihin takertumiseen. Todennäköisesti autismikirjonhenkilöillä laihuushäiriön hoidossa tulisikin keskittyä enemmän autismikirjon ydinoireiden vaikutukseen syömishäiriön taustalla, kuin esimerkiksi kehonkuvan haasteisiin.

Lähteet:

Anckarsäter, H., Hofvander, B., Billsted, E., Gillberg, I.C., Gillberg, C., Wentz, E. & Råstam, M. (2012). The sociocommunicative deficit subgroup in anorexia nervosa: autism spectrum disorders and neurocognition in a community-based, longitudinal study. Psychological Medicine, 42,1957–1967.

Doris, E., Westwood, H., Mandy, W. & Tchanturia, K. (2014). A Qualitative study of friendship in patients with Anorexia Nervosa and possible Autism Spectrum Disorder. Psychology, 5, 1338-1349.

Huke, V., Turk, J., Saeidi, S., Kent, A. & Morgan, J.F. (2013). Autism Spectrum Disorders in Eating Disorder Populations: A Systematic Review. European Eating Disorder Reviews, 21, 345-351

Krug, I., Penelo, E., Fernandez-Aranda, F., Anderluh, M., Bellodi, L., Cellini, E. … & Treasure, J. (2012). Low social interactions in eating disorder patients in childhood and adulthood: A multi-centre European case control study. Journal of Health Psychology 18, 26–37.

Kucharska-Pietura, K., Nikolaou, V. N., Masiak, M. & Treasure, J. (2004). The recognition of emotion in the faces and voice of anorexia nervosa. International Journal of Eating Disorders, 35, 42-47.

Nazar, B.P., Peynenburg, V., Rhind, C., Hibbs, R., Schmidt, U., Gowers, S., …& Treasure, J. (2018). An examination of the clinical outcomes of adolescents and young adults with broad autism spectrum traits and autism spectrum disorder and anorexia nervosa: A multi centre study. International journal of eatng diosrders, 5, 174-179.

Nielsen, S., Anckarsäter, H., Gillberg, C., Gillberg, C., Råstam, M., & Wentz, E. (2015). Effects of autism spectrum disorders on outcome in teenage-onset anorexia nervosa evaluated by the Morgan-Russell outcome assessment schedule: a controlled community-based study. Molecular Autism, 6, 14.

Tenconi, E., Santonastaso, P., Degortes, D., Bosello, R., Titton, F., & Mapelli, D. (2010). Set-shifting abilities, central coherence, and handedness in anorexia nervosa patients, their unaffected siblings and healthy controls: exploring putative endophenotypes. The World Journal of Biological Psychiatry, 11, 813–823.

Schulte-Rüther, M., Mainz, V., Fink, G. R., Herpertz-Dahlmann, B., & Konrad, K. (2012). Theory of mind and the brain in anorexia nervosa: Relation to treatment outcome. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 51(8), 832-841

Stewart, C.S., McEwen, F.S., Konstantellou, A., Eisler, I. & Simic, M. (2017). Impact of ASD Traits on Treatment Outcomes of Eating Disorders in Girls. European Eating Disorders Review,, 25, 123-128

Westwood, H., Mandy, W., Simic, M. & Tcahnturia, K. (2018). Assessing ASD in Adolescent Females with Anorexia Nervosa using Clinical and Developmental Measures: a Preliminary Investigation . Journal of Abnormal Child Psychiatry., 46, 183-192.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s